OBRES TEATRALS EN CATALÀ

Primer de tot, les obres infantils i juvenils que més s’estan posant com a lectura als centres educatius, i que formen part del programa de la Institució de les Lletres Catalanes «Autors a les Aules»:

EL DELEGAT_

EL DELEGAT (12 a 15 anys)

En un centre educatiu es convoquen eleccions per ser delegat de la classe. Una colla d’assetjadors que ha aconseguit fer-se amb el poder a l’escola, extorsionant, fent “bullying” i aplicant la política de la por, decideix presentar el Miquel, un candidat “titella”, per por de perdre els seus privilegis, ja que l’altra candidata que es presenta a les eleccions no els té por i ja els ha parat els peus més d’una vegada. Al principi el Miquel, el candidat “titella”, cedeix: ja va patir assetjament a l’escola de la que procedeix (i de la que va haver de marxar) i ara la seva prioritat és no tornar a sofrir, així que accepta seguir-los el joc per tal de no tenir problemes i ser amic dels qui ho maneguen tot. El Miquel guanya les eleccions. Però un cop s’ha convertit en delegat, els abusos de la colla d’assetjadors es multipliquen perquè ara saben que el representant de la classe no actuarà contra ells. El Miquel comença a sofrir perquè no pot suportar ser còmplice de tot el que veu. Fins que reacciona i es planta davant d’ells.

Ressenya del llibre:

https://lameuanaudigital.blogspot.com/2018/10/literatura-catalana-infantil.html

Podeu obtenir  el text a

http://www.arolaeditors.com/llibre.asp?isbn=978-84-94575-62-4

____________________________________________________________________

El jardí dels nansEL JARDÍ DELS NANS (9 a 12 anys)

Primer Premi als Book Latino Awards 2019 d’Estats Units, en la categoria Best Play 

La Rosa i el Jordi són dos germans  que, juntament amb els seus dos amics,  la Laura i el Lluís, creuen que els nans del jardí on juguen van patir un encanteri que els va convertir en figures de guix. I pensen que si els deixen al bosc, les forces de la Natura els alliberaran. Així que pensen un pla per endur-se’ls del jardí sense que els seus pares se n’adonin. Però no saben que dos lladregots estan buscant els nans perquè creuen que amaguen un tresor. Els pares de la Rosa i el Jordi, d’altra banda, viuen una situació complicada: els dos han perdut la feina, no  poden pagar l’hipoteca i d’aquí a pocs mesos el banc els traurà la casa. Però, mentre busquen una feina desesperadament,  amaguen la situació als seus fills perquè puguin gaudir de la casa i el jardí durant les vacances d’estiu. Al final, tot acaba bé.

Obra publicada a l’editorial Mr.Momo: https://libros.cc/el-jardi-dels-nans.htm

___________________________________________________________________

Treball de recercaTREBALL DE RECERCA (a partir de 16 anys)

Premi Ciutat de Sagunt 2018

L’Andrea, una noia que està cursant Batxillerat, fa un treball de recerca sobre els exiliats de la Guerra Civil del seu poble. La seva única pista per trobar-los són unes cartes d’un dels exiliats, però descobreix que aquells exiliats no són on se suposa que haurien d’estar. Tot i així, l’Andrea vol continuar amb la seva investigació, però es troba amb problemes i pressions perquè ho deixi córrer, fins i tot en el seu cercle més íntim. Només la recolzen el seu xicot i, posteriorment,  la seva millor amiga. Finalment l’Andrea acaba descobrint un secret terrible que amaga el poble, i acaba pagant un preu molt alt per aquest descobriment.

https://www.onadaedicions.com/llibres/producte/Treball+de+recerca

Ara sí… OBRES TEATRALS PER A DESCARREGAR

A l’esquerra, en blau, trobareu el link que us durà al text complet de l’obra. Sota el títol, la sinopsi de l’obra. Només es poden descarregar els textos lliures de compromisos contractuals amb editorials. Podeu trobar totes les meves obres publicades en aquest link: https://www.todostuslibros.com/busquedas?keyword=IGNASI+GARCIA+BARBA

En cas que vulgueu representar alguna de les obres, aneu a aquest link per a obtenir els permisos corresponents:                                                             

http://www.sgae.cat/es-cat/SitePages/corp-ventalicenciaP3.aspx?c=53

                  ——————————————————-

A trenc d’alba   A TRENC D’ALBA -que va guanyar en versió castellana el Premi Caja España amb el títol «Amanecer en Orán» – explica la història de dos immigrants il.legals que arriben a les nostres costes en una pastera i es veuen sotmesos a una extorsió per tal de poder-se quedar en el país sense tenir problemes amb la policia. Al cap del temps un d’ells no ha aconseguit adaptar-se a la seva nova vida i prova de passar furtivament al país veí.

A TRENC D’ALBA es va estrenar a la Sala Beckett de Barcelona sota la direcció de Pere Anglas, dins d’un cicle patrocinat per SGAE i Focus. Els actors eren Pep Jové, Ramon Valls, Óscar Intente i Carles Martínez.

______________________________________________________________________

El bàndol enemic                          EL BÀNDOL ENEMIC

Explica la història de tres combatents del  front republicà que defensen una posició davant d’un enemic suposadament superior. Però les circumstàncies i la necessitat, han fet que ambdós bàndols hagin de  cooperar. Aquesta posició on estan atrinxerats també té una història en el futur: dos nens s’hi passegen, jugant a la guerra en un paisatge que un dia va patir una guerra de debò. I gràcies a la convenció teatral ambdós temps s’interrelacionen, de vegades de manera còmica, de vegades de manera tràgica. En part, pel que fa a l’estructura, em vaig inspirar en l’obra Perdida en los Apalaches, de Sanchis Sinisterra.

EL BÀNDOL ENEMIC va ser publicat amb el títol «Només són tres» en format     separata de la revista Entreacte (separata núm. 27, annexa al núm. 32 de la revista).

______________________________________________________________________

El metge d’Alep                   EL METGE D’ALEP   (Teatre breu)

Obra breu en dos actes, sobre la guerra de Síria i la situació dels refugiats. Al primer coneixem Tarik, pediatre en un hospital d’Alep. També a Raisa, la infermera que l’ajuda a atendre i a fer les cures als pacients. Però Tarik, a més de metge, també és poeta i té algunes obres publicades. Arriba una Periodista interessada per la doble condició de Tarik (metge i poeta). Mentre l’entrevista, Tarik atén als nens ferits que van a l’hospital. Però en plena entrevista l’aviació bombardeja l’hospital i Tarik mor.
El segon acte té lloc a Lesbos: un Voluntari d’una ONG vigila el mar amb els seus prismàtics esperant veure alguna embarcació amb refugiats dirigint-se a la illa. Perquè malgrat el pacte que la Unió Europea té amb Turquia perquè aquest país freni l’arribada d’immigrants, en segueixen arribant alguns. La Periodista està amb ell. Tarik, tot i estar mort, també està present a l’escenari però només el veu i el sent l’espectador. Arriba una embarcació que porta als únics supervivents d’una barca de refugiats que intentava arribar a Lesbos. Aquests dos únics supervivents són la Raisa, la infermera de l’hospital d’Alep, i el Hussein, el nen al que estaven fent les cures en el moment del bombardeig. La trobada de la Periodista amb ells és emotiva, en gran part per la tristesa de saber que Tarik ha mort. Apareix llavors un soldat, que trunca les esperances de la Raisa i del Hussein per ser acollits a Europa i els porta a un camp d’internament. Les protestes del Voluntari i de la Periodista són inútils. Però el Hussein aconsegueix lliurar-los uns dibuixos fets per nens sirians, perquè els reparteixin entre la gent i així es conscienciï del que està passant amb Síria i els refugiats.

——————————————————————————————————————

El xip experimental            EL XIP EXPERIMENTAL (Accésit  del Premi Sgae de Teatre                                                                                         Infantil i Juvenil)  

En Pitu i la Teresa, els dos germans protagonistes de la història, comparteixen aventures amb dos personatges de jocs d’ordinador, Vilma Sronger i Fredi, gràcies a un invent del seu pare, un xip que està desenvolupant per fer que la sensació de realitat virtual dels jocs sigui gairebé real. Utilitzant de forma clandestina el xip experimental del seu pare, en Pitu i la Teresa fan que els dos protagonistes dels seus jocs d’ordinador favorits, Vilma i Fredi, surtin de l’ordinador a la realitat. Ara el problema serà fer-los comprendre que no són personatges reals sinó jocs virtuals, i convèncer-los perquè tornin a l’ordinador abans que els seus pares s’adonin del que ha passat.


 Futur Perfecte                               FUTUR PERFECTE

Vuit escenes independents que plasmen la manca de principis que pateix la nostra societat. Podem veure, per exemple, un superheroi de segona categoria caigut en desgracia per no haver impedit els atemptats de l’11-S de Nova York, que ara treballa per les forces de seguretat espanyoles atrapant immigrants il•legals a les platges del sud; o un amè publireportatge en el qual s’ofereix un kit de tortura a compradors potencials.


 Imagine                                            “IMAGINE”

 ELL se suposa que és el nòvio de la seva millor amiga Cristina. ELLA sempre ha envejat la seva amiga Cristina perquè creu que ha tingut més sort en la vida que ella. Vénen del sopar en què la Cristina li ha fet a ELLA la presentació oficial del nòvio, però al final del sopar ELLA s’ha trobat malament i ELL l’ha acompanyat a casa seva, que està molt atrotinada perquè ELLA s’està mudant. ELLA és una forofa de la teràpies alternatives i del món oriental. ELL és llicenciat en Dret però no s’atreveix a exercir i treballa a l’agència de viatges on treballa la Cristina. Al final es descobreix que tant ELL com ELLA menteixen.


Influències                               INFLUÈNCIES

Monòleg. El protagonista és un pres que compleix condemna en un centre penitenciari de salut mental. Comparteix cel·la amb un jove activista polític d’un grup clandestí opositor al règim. Li acaba confessant que el van posar a la mateixa cel·la que ell per treure-li informació i que el van tancar per haver practicat l’eutanàsia a la seva dona. Al final, descobrirà que el pres que comparteix cel·la amb ell ha aconseguit fugir i que també li ofereix a ell l’oportunitat de fugir.


La decisió de Vilaneta             LA DECISIÓ DE VILA-NETA (infantil i juvenil)

El Senyor Camps, alcalde de Vila-neta i pare de família, està a punt de signar l’ampliació de l’abocador metropolità, situat en el seu municipi. El Senyor Bosch, portaveu dels ciutadans i líder de la plataforma per la defensa mediambiental, intenta que no signi aquesta ampliació perquè està convençut que l’empresa de gestió de residus no compleix amb les lleis de protecció mediambiental. Arriben els directius de l’empresa responsable de l’abocador i li oculten l’alcalde que, efectivament, l’abocador no compleix els requisits mediambientals. Enganyat i seduït pels beneficis que li reportarà al poble els diners que pagarà al municipi l’empresa per tenir ubicat l’abocador en el seu districte, el Senyor Camps signa l’ampliació. Però arriba l’esbojarrada Fada Padrina del Vila-neta i, per tal que el Senyor Camps sigui conscient de les conseqüències d’aquest acord, el porta al futur convertit en nen perquè vegi en què s’ha convertit el poble.


L’aparició                                         L’APARICIÓ

l’Imma, una dona atea i descreguda, acompanya a la seva mare en peregrinació a una parròquia de la perifèria on ha aparegut miraculosament la imatge d’una Verge que ha creat molta devoció. La mare de l’Imma vol demanar-li a la Verge un miracle molt especial. Per la seva banda, el Bisbe està indignat perquè tenia la intenció de tancar la parròquia a causa de les seves pràctiques heterodoxes i del poc respecte que capellans i feligresos mostren per la jerarquia eclesiàstica. I el fet que hagi aparegut una Verge de forma miraculosa i hagi generat tanta devoció, li complica molt els seus plans.

____________________________________________________________________

La mestra de Phnom Penh         La mestra de Phnom Penh (Teatre breu)

Durant la dictadura dels Khmers Roigs a Cambodja, una dona i un  noi comparteixen presidi en un camp de treball. Descobrim que la dona va ser mestra però no vol dir-ho als seus guardians perquè l’executarien. Descobrim que el noi sap llegir i escriure però va haver d’interrompre els seus estudis després de la victòria dels Khmers Roigs. La mestra, engrescada per les ganes d’aprendre del noi, decideix donar-li classes de forma clandestina després del treball al camp. Finalment són descoberts pels seus guardians, però la mestra  s’inculpa per salvar-li la vida al seu alumne.

    Aquesta obra va ser escrita a petició de la professora i directora María Jesús Luque, que la va portar a escena amb alumnes de l’IES Miguel Catalán de Coslada (Madrid) amb  motiu de les Jornades Solidàries que anualment s’organitzen en aquest Centre, que al curs 2015-2016 es van dedicar a Cambodja.

_______________________________________________________________________

La nena perduda   LA NENA PERDUDA.

Tracta sobre la manipulació dels fills -sobretot quan són petits- per part dels           progenitors custodis, en situacions de divorci. Una situació més freqüent del que seria desitjable. A la primera part un pare divorciat que va a buscar les seves filles al domicili matern per passar amb elles el cap de setmana que li correspon, no pot endur-se-les perquè no volen anar amb ell. I s’insinua una manipulació de la mare en aquest sentit. En la segona part les dues filles ja són adultes, i veiem quin efecte ha tingut en elles aquest allunyament amb el seu pare.


El Cafè del Centre    EL CAFÈ DEL CENTRE

Vodevil. L’Anna és la mestressa del Café del Centre, on aquesta nit hi haurà un esdeveniment molt especial: El presentador del programa de televisió El visitant mostrarà a la gent del poble el seu reportatge abans que s’emeti. L’Anna, amb l’ajuda de la seva nova parella, el Toni, prepara el Cafè perquè pugui acollir la projecció. Però durant el dia es produeixen una sèrie d’esdeveniments, protagonitzats pels personatges més heterogenis del poble, que li complicaran molt la vida. Sobretot el seu exmarit, l’Arnau, que és un mag frustrat i s’ha proposat recuperar la seva dona.

_________________________________________________________________________

 L’Oient (revista Assaig de Teatre)  L’OIENT

Un home solitari contracta un individu perquè l’escolti, i li parla entre altres coses de la seva crisi matrimonial. Però les coses no són com semblen.

_________________________________________________________________________

Onze de setembre   ONZE DE SETEMBRE

Obra  amb interacció amb el públic. Una associació cultural convoca a la gent en un teatre, amb motiu de la representació d’una obra sobre l’Onze de Setembre de 1714. Però, un cop plena la sala, tanquen les portes del teatre i proposen al públic votar en un referèndum per la independència de Catalunya. Ens assabentem que moltes entitats culturals havien cedit els seus locals perquè fossin col.legis electorals, però els tribunals espanyols han prohibit el referèndum. Tot i així, la gran majoria de la població està disposada a desobeïr els tribunals. També l’associació cultural Narcís Puigsacalm,  que constitueix un col.legi electoral al Teatre on ha de representar la seva funció anual i proposa al públic assistent votar. El problema arriba quan la policia s’assabenta dels seus plans.

(obra escrita abans de l’1-O de 2017)

_________________________________________________________________________

 Tinc feina!    TINC FEINA!

Diverses escenes independents que, en clau còmica, presenten situacions que giren al voltant del món laboral i la seva precarietat: el desig d’aconseguir una bona feina, el desig de mantenir-la, l’esforç per intentar fer-la el millor possible i la por a perdre-la.

_________________________________________________________________________

Uns pastorets de pel.lícula    UNS PASTORETS DE PEL.LÍCULA

Versió contemporània de Els Pastorets, on els personatges de Folch i Torres es fonen amb els protagonistes de pel.lícules famoses com ara El senyor dels anyells o La Guerra de les Galàxies. Però també hi ha referències a La caputxeta vermella o fins i tot a Els germans Marx a l’òpera, emulant la famosa escena on Groucho i Chico negocien un contracte. D’aquesta manera, trobareu al Lluquet convertit en Lluquet Skywalker, al Rovelló convertit en El senyor dels anyells,  a Satanàs convertit en Darth Vader o el Jeremies desdoblat en Han Solo i Chewbacca

ALTRES OBRES PUBLICADES

Coberta Correcta

L’APRENENTA (Premi Recull de Teatre 2021)

Caront, el barquer de la Llacuna Estígia que transporta les ànimes dels difunts des del món dels vius a l’Hades, vol fer vacances per anar a veure com viuen els humans i trobar respostes a les preguntes que l’intriguen sobre aquestes criatures. Però li cal trobar un aprenent perquè el substitueixi mentre estigui fora. Mortícia, una noia jove que busca feina, serà l’aprenenta que li imposen. I Caront, de mala gana, li ensenya les tasques que ha de fer. A l’Hades Mortícia coneix Eurídice, la nimfa amb la qual Orfeu anava a casar-se, que va morir per la mossegada d’una serp. Cada dia Eurídice intenta robar-li a Caront -sense èxit- alguna cosa que ell custòdia i que podria retornar-la a la vida. L’arribada de Mortícia trencarà el fràgil equilibri en el que es desenvolupa l’existència de Caront i Eurídice. I canviarà fins i tot la seva relació amb els déus de l’Olimp.

http://www.arolaeditors.com/llibre.asp?isbn=978-84-124279-6-7

________________________________________________________________________

Mars de gespa

MARS DE GESPA 

Dos avis, l’Àlvar i el Faustí, recorden com es van conèixer: l’Àlvar va ser abandonat per la seva família en una estació de servei durant les vacances. el Faustí va aprofitar la parada de la seva família a la mateixa estació de servei per fugir. Tots dos es van trobar i van decidir emprendre un viatge a uns somiats camps de golf. Però el record dels esdeveniments es distorsiona, es torna delirant… i descobrim que potser no estan simplement recordant.

LA FINESTRA  (Premi Buero Vallejo 2005)

Monòleg. La Berta és guia turística d’una agència de viatges que organitza tours per països en guerra. Diàriament porta al seu grup de turistes (el públic) a una casa abandonada i castigada per les bombes per gaudir de la primera “atracció” del dia. A poc a poc anirem descobrint que el que ens disposem a presenciar és a un franctirador disparant a la seva primera víctima. Però el cap de Berta la informa que aquell dia el franctirador no anirà al lloc on normalment l’esperen i hauràde ser ella qui dispari.

SOTA TERRA

La Mònica està obsessionada amb trobar el cos del seu pare, que sospita que va ser assassinat durant un conflicte civil pel qui ara és el seu padrastre, i enterrat als afores del poble. Per poder dur a terme la recerca a esquenes de la seva comunitat, contracta a dos operaris i fingeix que està fent obres de canalització a les seves terres. Però el que no sap és que hi ha gent que coneix les seves intencions i ha actuat en conseqüència.

Aquestes tres obres estan publicades en un sol volum a Arola Editors, col.lecció                 «Textos apart- Teatre Contemporani.»

http://www.arolaeditors.com/llibre.asp?isbn=978-84-92408-40-5

_________________________________________________________________________

El bosc que creix

EL BOSC QUE CREIX

Inspirada en Three Women, de Sylvia Plath, aquesta obra amb estructura de monòlegs creuats ens exposa els diferents punts de vista de 3 companys de treball amb circumstàncies vitals molt diferents respecte a la paternitat.

Publicada juntament amb MARINA i PRELUDI EN DOS TEMPS en un sol volum dins la col.lecció «Textos apart- Teatre Contemporani.»

MARINA

Una dona, després d’haver complert ja amb les seves obligacions de mare amb un fill que s’ha independitzat, decideix reprendre una passió de joventut: el dibuix i la pintura. En una visita a una galeria d’art on s’exposa un quadre que ella adora, coneix a una pintora que acaba convertint-se en la seva professora, confident i amiga. Però el marit no pot suportar que la seva dona tingui una nova faceta de la seva vida de la qual se l’exclou, creu que ha de prendre mesures.

PRELUDI EN DOS TEMPS  (Accèssit del Premi Alcoi de Teatre)

Monòleg. Un professor solitari i asocial ens explica com es va enamorar d’una alumna i, veient que no li feia cas i donava un rumb equivocat a la seva vida, la va segrestar per ensenyar-la a estimar-lo.

http://www.arolaeditors.com/llibre.asp?isbn=8496366804

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s